Malo drugačije Božićno drvce

Za sve one kojima su standardna plastična drvca dosadna, a ne žele umrtviti prava drvca samo da bi dva tjedna služila kao vješalica za lampice i kuglice, nudimo rješenje u obliku high-tech drvca koje nakon odrađene službe kao meta za Djeda Božićnjaka može poslužiti kao dekorativni predmet tokom cijele godine. Riječ je o tensegrity drvcu od bambusa i užadi. U manufakturi28 smo napravili jedno takvo drvce koje je odmah privuklo pažnju svih koji su nas došli posjetiti, uključivo Djeda Božićnjaka.

Izrada drvca zahtijeva podosta razumijevanja3D-a i spretnosti pri pretvaranju 3D-a u realnost. Ovdje ćemo u kratkim crtama opisati postupak kako se drvce može napraviti u vlastitom aranžmanu, po želji ga mi možemo napraviti za Vas. Naše drvce je visoko oko 2.5m i promjera je oko 1m.

Prvi korak je osmisliti drvce u 3D i pri tome imati na umu da se na monitoru vide lijepe šarene slike koje ne trebaju nužno biti izvedive. Treba, dakle, već u virtualnom svijetu provjeriti da li će drvce ispasti uopće onakvo kakvog smo ga zamislili.

Kad smo sigurni u svoje umijeće modeliranja i razumijevanja sila u strukturi potrebno je krenuti u potragu za materijalom – bambusovim štapovima, užadi i sitnim materijalom.

Zatim počinje ono što bi se moglo nazvati sastavljanjem drvca. Na ekranu imamo pred sobom gotovu strukturu, no ekran nam ne može reći kako da je uopće sastavimo. Radi se o štapovima (“granama”) koji lebde u zraku, a u poziciji ih drži užad unutar koje pak lebdi još jedan štap (“stablo”). Mi smo krenuli od sastavljanja pojedinih “grana” koje smo na kraju “objesili” na “stablo”. Možda je moguć i drugačiji redoslijed sastavljanja.

Prvi korak je bušenje rupa u štapovima kroz koje će se kasnije provući užad.

Pripremljeni štapovi imaju na krajevima obujmice kako se prilikom bušenja i sastavljanja ne bi raskolili.

Kad smo pripremili štapove, potrebno je odrezati užad na odgovarajuće duljine.

Jedna gotova “grana” koja ispočetka ne daje nikakve nade.

Kako mi čvrsto vjerujemo u to što radimo, napravili smo unatoč tužnom izgledu i preostale dvije “grane”. Oslonili smo se na geometriju koju bi trebali dobiti kad jednom drvce bude sastavljeno.

Sad bi sve tri “grane” trebalo objesiti da lebde oko “stabla”. Nimalo lak zadatak za stvorenja sa samo po dvije ruke. Mi smo to izveli tako da smo “grane” ovjesili o strop. I ponovo smo čvrsto vjerovali u to što radimo jer niti ovaj korak nije izgledao kao ono što smo imali na ekranu.

No, situacija se iz temelja promijenila kad smo između “grana” ugurali i o užad ovjesili “stablo”. Odjednom se pred nama stvorilo prekrasno, stabilno i čudesno drvce lako poput pera.

Kad se gleda odozdo, vidi se ovako:

Po mraku (ali na žalost ovdje bez ukrasa) izgleda ovako:

Ukoliko ste zainteresirani za ovakvo Božićno drvce, javite nam na mail manufaktura28@p-d.hr, pa ćemo Vam rado napraviti jedno prema Vašim mjerama.

Advertisements

One response to “Malo drugačije Božićno drvce

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s