Custom made nosač za projektor

Svako domaćinstvo nađe se najmanje jednom (tjedno?) u nezavidnoj situaciji da treba neki dio za nešto kojeg, naravno, ne može pronaći niti u jednom dućanu. U našoj manufakturi je situacija identična, no na svu sreću naša mašta, naša računala i naši neumorni strojevi pomažu nam da svladamo i te poteškoće.

Jedan od primjera vitalnih predmeta bez kojih domaćinstvo ne može je npr. stropni nosač za LCD projektor. Naš mali ACER K11 ima predviđenu maticu u koju se može ušarafiti svaki foto-stativ. Čovjek bi rekao – ništa lakše, kupit ćemo takav vijak pa napraviti nekakav jednostavni nosač. No, nakon posjeta mnoštvu dućana i željeznarija, čovjek otkrije da takav vijak u ovim krajevima ne postoji.

Nakon tog razočarenja nismo klonuli već smo se odmah prihvatili posla da napravimo jedan tzv. custom-made 3D isprintani nosač. Prvo ga je trebalo osmisliti i stvoriti u računalu.

3D model nosača 1   3D model nosača 2

Oblik je nastao iz utilitarnih uvjeta. S bočnih strana je trebalo zaobići mnoštvo otvora za hlađenje, sa stražnje strane je trebalo ostaviti prostora za ugurivanje projektora i nesmetani pristup svim priključcima, a s donje strane su trebale ostati slobodne tipke za upravljanje projektorom i sonda za daljinski upravljač. I sve to još treba biti što prozračnije tako da se projektor može nesmetano hladiti, a i da se nosač ne printa stoljećima.

Eto kako to u završnici izgleda:

Gornji dio nosača:

Gornji dio nosača

Donji dio nosača:

Donji dio nosača

Sastavljeni nosač:

Sastavljeni nosač

Nosač s projektorom:

Nosač s projektorom 1   Nosač s projektorom 2   Nosač s projektorom 3

Nosač u svom radnom okruženju:

Projektor na stropu 1   Projektor na stropu 2

Advertisements

2 responses to “Custom made nosač za projektor

    • Hvala što nas čitate i pratite!

      Naravno da se (gotovo) sve može kupiti, i da za neke stvari čovjek mora prosuditi da li je bolje kupiti ili raditi sam. Mi pokušavamo pokazati što se i kako može napraviti kad čovjek zaželi nešto čega nema za kupiti ili kad mu se to kupovno ne sviđa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s